Tietoa Alavin kylästä

Alavin kylä on Outokummun kaupungissa ja se käsittää Alavin, Herneahon ja Suvisrannan kylät. Kylä sijaitsee Joensuun ja Kuopion kaupunkien välillä kulkevan valtatie 9 varrella. Matkaa Joensuuhun on 45 kilometriä ja Kuopioon 90 kilometriä. Matkaa Outokummun kaupungin keskustaan on Alavista noin 2 kilometriä ja Suvisrannalta ja Herneahosta lähes 10 kilometriä.


Kylä rajoittuu pohjoisessa Outokummun keskustaajamaan, luoteessa Kuusjärven vanhaan kuntakeskukseen, lounaassa Liperin Leppilampeen ja idässä Sysmäjärveen.


Kylällä toimiva Alavin kyläyhdistys ry järjestää erilaisia tapahtumia ja talkoita. Olemme vuosien varralla olleet mukana (tapahtumasta riippuen joko kylän omalla myyntipisteellä tai talkoolaisina) myös Outokummun keskustassa järjestettävissä tapahtumissa, kuten Joulunavauksissa, Kaupunkilaisten jouluruokailuissa, Kumpujaisissa ja mäkiautokisoissa.Kyläyhdistyksen toiminta painottui usean vuoden ajan Muurajan kartanolle. Outokummun metsästysyhdistyksen ja Alavin kyläyhdistyksen yhteisen Sörjälän metsästysmajan/kylätalon valmistumisen myötä kylän tapahtumat ovat keskittyneet syksystä 2013 alkaen Sörjälään. Siellä järjestetään siis myös kylän perinteinen joulujuhla ja pidetään kyläyhdistyksen kokoukset.

Ensimmäinen kyläkirjamme julkaistiin vuonna 2001 ja uuden kyläkirjan teko aloitettiin vuonna 2011. Toinen kyläkirja "Kyläteillä" ilmestyi tammikuussa 2013.